Към съдържанието
Министерство на външните работи на Финландия

Посолство - Посолство на Финландия, София : Посолство

ПОСОЛСТВО НА ФИНЛАНДИЯ, София

ул. „Бачо Киро” N 26 ,1000 София, България
тел. +359-2-810 2110
електронна поща: sanomat.sof@formin.fi
Размер на знаците_стандартенРазмер на знаците_по-голям
 

Добре дошли на страницата на Посолството на Финландия!

Знаете ли, че България е имала Министър председател – финландец? Знаете ли също,  че финландци са се били на Балканите за свободата на България? Българите определено знаят.

Общата история, съвременните постижения на Финландия, позицията на България като деветия най-популярен чартърен курорт (за 2013) и членството на България в ЕС увеличават познанията на двете страни една за друга. Членството на България в ЕС бе договорено по време на финландското председателство на ЕС през 1999 г. Страната се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. веднага след края на второто финландско председателство на ЕС на 31 декември 2006 г.

По-тесните двустранни връзки са очевидни с нарастването на количеството на ориентираните към усуги задължения на Посолството на Финландия. Бързият икономически растеж на България буди интерес у финландските фирми. Страните-членки на ЕС съставляват най-важното търговско пространство за България.  Членството на България в ЕС също предлага на финландските фирми повече възможности по отношение на търговията и инвестициите.

През 2013 броят на финландските чартърни туристи в България достигна приблизително 20 500. Едни от популярните места за посещение са Варна и Бургас на Черноморието. Независимо от сезона, България предлага вълнуващи изживявания - от планинарство и ски до културен и спа туризъм.

Първото Финландско почетно консулство, открито във Варна през 2006 г., помага за изпълнение на целите на Посолстовото на Финландия.

Отпечатай тази страница

Този документ

Последна редакция 10.1.2014 г.


© Посолство на Финландия, София | Информация за контакт