Към съдържанието
Министерство на външните работи на Финландия

Възпоменателна конференция за финландското участие в Руско-турската освободителна война (1877-1878) - Посолство на Финландия, София : Текущи събития

ПОСОЛСТВО НА ФИНЛАНДИЯ, София

ул. „Бачо Киро” N 26 ,1000 София, България
тел. +359-2-810 2110
електронна поща: sanomat.sof@formin.fi
Размер на знаците_стандартенРазмер на знаците_по-голям
 
Новини, 9.3.2018 г.

Възпоменателна конференция за финландското участие в Руско-турската освободителна война (1877-1878)

Choir

Дни преди отбелязването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война на 28 февруари Държавна агенция „Архиви“ със съдействието на Българо-финландското дружество за приятелство и с подкрепата на посолството на Финландия в София организира възпоменателна конференция за финланското участие в Руско-турската освободителна война. Конференцията беше открита с изпълнения на маршови песни на Трети финландски стрелкови батальон от Камерната хорова формация „Гласовете на Орфей“ под диригенството на маестра Венеция Караманова.

Conference1

В приветствието си към присъстващите посланик Блинника заяви, че ако финладските воини, пели някога тези маршове, са знаели, че те ще звучат 140 г. по-късно в България, сигурно биха се учудили. Тя сподели, че е била трогната, разбирайки как у нас се пази споменът за участието на финландци в освобождението на родината ни и от уважението, засвидетелствано към тях.

Доц. д-р Михаил Груев, директор на Държавна агенция „Архиви“, припомни, че тази година се навършват 100 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни и спомена, че агенцията съхранява важни документи от този период.

Конференцията беше съпътствана от експозиция със снимки на български издания и паметници в чест на финландските воини, намерили смъртта си по нашите земи.

Приветствено слово прочете полковник доц. Димитър Минчев – председател на българската Национална комисия по военна история, почетен член на Международната комисия по военна история на ЮНЕСКО. Поздравителен адрес по повод събитието изпрати и зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Conference2

Основният доклад изнесе проф. Венелин Цачевски, български посланик във Финландия (2003-2006 г.), който беше и главният инициатор на събитието. Той е представил проучванията си по темата и в своята книга „България и Финландия. История без край“.

Поради лошите климатични условия другият основен докладчик д-р Сабира Столберг не можа лично да присъства, но изпрати видео с презентация на доклада си.

Източник на текста и снимките:  http://evropaworld.eu/

Отпечатай тази страница

Последна редакция 9.3.2018 г.


© Посолство на Финландия, София | Информация за контакт