Към съдържанието
Министерство на външните работи на Финландия

Проф. Венелин Цачевски направи дарение от свои книги на Посолството на Финландия и финландски държавни институции - Посолство на Финландия, София : Текущи събития

ПОСОЛСТВО НА ФИНЛАНДИЯ, София

ул. „Бачо Киро” N 26 ,1000 София, България
тел. +359-2-810 2110
електронна поща: sanomat.sof@formin.fi
Размер на знаците_стандартенРазмер на знаците_по-голям
 
Новини, 29.10.2014 г.

Проф. Венелин Цачевски направи дарение от свои книги на Посолството на Финландия и финландски държавни институции 

Prof. Tsachevsky
Проф. Венелин Цачевски и посланикът на Финландия Н.Пр. Харри Салми

Проф. Венелин Цачевски, автор на книгата „Казимир Ернрот в историята на България - военачалник и държавник”, дари няколко екземпляра от наскоро излязлата и на английски език книга за живота и ролята на финландския генерал Казимир Ернрот в историята на следосвобожденска България.

В интервю за агенция „Фокус нюз“ проф. Цачевски споделя причините, които го подтикват да се заеме с изследване на дейността на на ген. Ернрот:

„....Идеята да напиша книга за Ернрот възникна у мен когато бях посланик на България във Финландия през 2003 – 2006 г. Бях силно впечатлен от това, което той бе направил като военачалник в Руско-турската освободитгелна война през 1877 – 1878 г. и впоследствие като държавник в наскоро освободената от петвековно османско владичество българска държава. Същевременно бях изненадан, че много малко българи, а и финландци знаят за неговата роля в историята на България. След като проучих наличната архивна документация, мемоарна и друга литература за събитията по онова време, констатирах, че написаното за дейността на Ернрот в България, освен че е много оскъдно, е невярно, особено за периода, когато той е бил министър-председател на България.

Целта на моята книга е повече българи и финландци да научат истината за неговата дейност в България. Убедено считам, че Ернрот заслужава признание и уважение за онова, което е направил в историята на България. Той е бил изключителна личност, която е притежавала качества не само на далновиден, решителен и прагматичен, но и на принципен, почтен и честен държавник. Ернрот е бил също високо ерудиран човек – знаел е перфектно шест езика, имал е широки познания в областта на философията, историята, литературата, математиката, военните науки. В своята дейност като български държавник той се е ръководил от разбирането, че просперират онези народи, които правят не това, което искат, а което трябва, и не когато го желаят, а когато се налага.

Като имам предвид също неговата дейност като министър в руската държавна администрация и че е подпомогнал стремежа на финландците към независимост, считам, че Финландия трябва да се гордее с Ернрот, така както биха се гордели с такава личност всеки народ и всяка държава. Уникално явление е, че финландец е бил премиер и военен министър на друга, при това европейска държава с хилядолетна история и култура, каквато е България. Ернрот принадлежи на Финландия, но той е също част от историята на България. Ето защо името му е било и винаги ще бъде един от историческите символи в отношенията между България и Финландия.“

Книгата е издадена на български и английски език от издателство „Изток - Запад“ . Предстои да бъде преведена и на фински.

Отпечатай тази страница

Този документ

Последна редакция 29.10.2014 г.


© Посолство на Финландия, София | Информация за контакт